Acasă Actualitate Interna Serviciul de Telecomunicații Speciale, noi explicații în cazul Caracal

Serviciul de Telecomunicații Speciale, noi explicații în cazul Caracal

30
0
DISTRIBUIȚI

Serviciul de Telecomunicații Speciale a oferit noi detalii despre localizarea apelurilor la 112 ale presupusei victime din cazul Caracal.

O fată de 15 ani a fost localizată de anchetatori într-o zonă indicată de STS în urma a două dintre cele trei apeluri la Serviciul telefonic de Urgență.

O percheziție făcută vineri dimineață într-o locuință din Caracal, județul Olt, a dus la descoperirea unor rămășițe umane.

Pe parcursul apelurilor, tînăra a dat detalii despre locul în care se afla.

La al doilea apel, spun reprezentanții STS, telefonul presupusei victime – Alexandra – a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicații mobile.

Oficialii Serviciului au atașat și grafice cu imagini ale zonelor care au fost indicate anchetatorilor, imagini în care au introdus și ca punct de reper locul în care se afla tînăra.

„Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile.

Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc.

În cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.

Pe durata celui de al doilea apel informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicații mobile.

Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă”, arată STS.

Serviciul insistă că singura posibilitate legală și fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicației dezvoltate și lansate de Serviciul de Telecomunicații Speciale în februarie 2019, denumită „Apel 112”.

Aplicația permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătățirea poziției de localizare a apelantului.

STS spune că aplicația și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o.

Aplicația este disponibilă gratuit – de la data lansării înoace, ea a fost descărcată de peste 32 de mii de ori.