Acasă Actualitate Interna Prima notă de plată a “Ordonanței Teodorovici”: 3 miliarde de euro

Prima notă de plată a “Ordonanței Teodorovici”: 3 miliarde de euro

89
0
DISTRIBUIȚI

Bursa de Valori București anunță că piața de capital a pierdut într-o singură zi toată creșterea înregistrată în ultimul an.

Florin Cepraga, reprezentant al BVB,  scris pe Facebook, după închiderea ședinței bursiere, că not de plată a ceea ce numește “miercurea roșie” a fost de peste 3 miliarde de euro (15 miliarde de lei).

Scăderile de azi de pe bursă au fost imaginea pe care o Românie întreagă a putut s-o vadă ca efect al eșecului de a asigura un cadru de normalitate“, adaugă Florin Cepraga.

Anunțul din seara de marți al ministrului de finanțe, Eugen Teodorovici, potrivit căruia urmează un val de taxe care vizează companiile din energie, asigurări, telecom și băncile a provocat o prăbușire accentuată a acțiunilor cotate pe bursă.

Principalul indice, BET, pierduse la capătul ședinței de marți 11,21%.

Toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi“, spune Florin Cepraga.

Banca Transilvania și OMV Petrom au consemnat cele mai profunde deprecieri ale valorii acțiunilor – 19.91%, respectiv 19,97%.

Pierderi semnificative a suferit și Electrica (10,09%), lider pe piața locală lider de distribuție și furnizare a curentului, dar afectate au fost și companii publice precum Transgaz (9,64%) și Romgaz (9 procente).