Acasă Actualitate Interna Motivare CCR în conflictul Iohannis – Dăncilă | Președintele nu poate refuza...

Motivare CCR în conflictul Iohannis – Dăncilă | Președintele nu poate refuza a doua nominalizare pentru un minister

71
0
DISTRIBUIȚI

Curtea Constituțională îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să ia imediat o decizie în privința numirii Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici în Guvern. Judecătorii au publicat în această după-amiază motivarea deciziei de acum două zile. Atunci Curtea Constituțională a stabilit că remanierea parțială a Guvernului Dăncilă înseamnă de fapt un blocaj instituțional provocat de președintele Iohannis.

Astăzi au apărut și argumentele: premierul nu are obligația de a-l consulta pe președinte atunci când vrea o remaniere guvernamentală, iar șeful statului nu poate refuza numirea unui ministru pe criterii de competență decât o singură dată.

Președintele a refuzat deja numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Motivele respingerii trebuie acum explicate în scris. A doua variantă a remanierii a adus numele Olguței Vasilescu la Dezvoltare și pe cel al Lui Mircea Drăghici la Transporturi.

Redactarea-fulger a motivării vine după ce ieri, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a atras atenția președintelui că în opinia sa decizia trebuie luată de îndată.