Acasă Actualitate Interna Jean-François Bohnert, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franţa

Jean-François Bohnert, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franţa

17
0
DISTRIBUIȚI

Procurorul Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa.

Potrivit cotidianului Le Figaro, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European a devenit în ultimele luni unii dintre favoriții la numirea Parchetului Național Financiar din Franța.

El este sustinut de Consiliul Uniunii, în timp ce doamna Kovesi a obținut votul Parlamentului European.

În urma alegerilor europarlamentare din mai și din cauza impasului în care au intrat negocierile, procedura de numire a procurorului european a fost amînată pînă la toamnă.

Luna trecută, Cotroceniul anunțase că preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, prilej cu care acesta i-a transmis că Franţa va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi şi că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert .

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, însă, că există semne de întrebare în legătură cu activitatea fostului procuror şef DNA, motiv pentru care Guvernul nu o susţine.

Doamna Kovesi este cercetată în mai multe dosare de controversata secție de anchetare a magistraților.

Înființarea respectivei secții e prevăzută în legile justiției adoptate de Alianța PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR, în luna aprilie.

Săptămîna aceasta, Curtea Constituțională a stabilit – cu unanimitate de voturi – că toate modificările aduse de Legislativ în această materie contravin prevederilor legii fundamentale.