Acasă Actualitate Interna Grevă de avertisment la metroul bucureștean

Grevă de avertisment la metroul bucureștean

118
0
DISTRIBUIȚI

Trenurile metroului bucureșteab nu circulă joi dimineaţa în intervalul orar 4.00 – 6.00, în urma declanşării unei greve de avertisment de către Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), informează Metrorex.

“Administraţia Metrorex a fost notificată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanşării grevei de avertisment joi, 15.11.2018, între orele 04:00-06:00. În această perioadă trenurile de metrou nu vor circula”, precizează sursa citată.

Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor (la timp şi în siguranţă) este prioritară.

Consiliul General al Uniunii Sindicatului Liber din Metrou (USLM) a anunţat, în 12 noiembrie, că a respins ultima ofertă de creştere salarială înaintată de administraţia Metrorex şi a decis declanşarea grevei de avertisment joi, între orele 4:00-6:00.

În acest context, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, iar metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

“Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”, a subliniat miercuri seara Lucian Şova.

Potrivit acestuia, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 – 9%, în 2016 – 12%, în 2017 – 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.

Liderul USLM, Ion Rădoi, a precizat miercuri că peste 500.000 de călători vor fi afectaţi dacă va fi declanşată greva generală la metrou începând de luni, 19 noiembrie.

Societatea de Transport Bucureşti (STB) scoate joi pe traseu mijloacele proprii de transport public începând cu ora 4:00, în vederea asigurării transportului public la nivelul Capitalei, afectat de greva de avertisment declanşată de angajaţii de la metrou.