Acasă Actualitate Interna București: manifestație în memoria victimelor Revoluției

București: manifestație în memoria victimelor Revoluției

99
0
DISTRIBUIȚI

Cîteva sute de persoane s-au adunat în București, în Piaţa Victoriei, pentru a comemora victimele Revoluției din 1989.

Participanții – printre care se numără Doru Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie – au plecat spre Piața Universității.

Opriri mai sînt programate la Sala Dalles, iar apoi – în Piața Revoluției.

O parte dintre manifestanţi au steaguri ale României şi Uniunii Europene.

De asemenea, în Piaţa Victoriei a fost desfăşurat, pe jos, un banner pe care scrie “Cinste martirilor pentru libertate!”, dar şi un altul, pe care se află o candelă aprinsă, cu fotografii de arhivă din timpul Revoluției.

Potrivit mesajului organizatorilor, care i-au rugat pe participanţi să vină cu candele, evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989.

Decembrie ’89. 1,116 de morţi pentru libertate şi dreptate. Ei nu au murit pentru graţierea infractorilor!”, se arată într-un mesaj de pe imaginea de copertă a evenimentului anunţat online. “Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României“, mai spun organizatorii manifestaţiei.

Brașov: „Dacă vor sacrificii, o mai facem o dată” 

„Dacă vor sacrificii, o mai facem o dată” – iată mesajul transmis de revoluționarii din Brașov sîmbătă.

Aproximativ 100 de membri ai Asociației Luptătorilor din oraș și-au comemorat colegii uciși în 1989.

Revoluționarii au plecat de la sediul lor din Piața Sfatului pînă la troița din fața Prefecturii, unde au depus o coroană, apoi s-au oprit la Cimitirul Eroilor. Toate cele trei locuri sînt, de altfel, printre punctele fierbinți ale Revoluției din Brașov

Vasile Mardare, președintele Asociației, a amintit că mai bine de 100 de brașoveni au fost uciși în decembrie 1989 și că numărul răniților a fost de 340: „Le atragem atenția tututor care conduc țara că noi suntem vii – dacă vor sacrificii, o mai facem o dată. Vom sta la rînd aici, în cimitir și așteptăm glonțul.

Vasile Mardare a observat, de asemenea, că nici la 29 de ani de la evenimentele din decembrie nu se știe – oficial – cine sînt cei care au tras în civili.

În Cimitirul Eroilor Revoluției din centrul Brașovului sînt înhumați peste 30 dintre cei uciși atunci.