Acasă Actualitate Interna Comisia Europeană se declară îngrijorată de posibila revocare a lui Augustin Lazăr

Comisia Europeană se declară îngrijorată de posibila revocare a lui Augustin Lazăr

12
0
DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană se declară îngrijorată de posibila revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

Propunerea a fost făcută aseară de ministrul justiției, Tudorel Toader.

Reproșurile pe care i le-a adus acesta procurorului general au fost calificate drept “ziceri penibile” de către Augustin Lazăr.

Într-un comunicat făcut public la solicitarea Europa FM, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene spune că, după revocarea din iunie a Codruței Kovesi de la conducerea DNA, procedura pornită împotriva lui Augustin Lazăr “provoacă îngrijorări”.

Documentul adaugă că nu numai Comisia Europeană, dar și mai multe state membre și parteneri internaționali ai României au insistat că independența justiției române și capacitatea ei de a combate în mod efectiv corupția sunt extrem de importante.

Comunicatul amintește că instituirea unor proceduri “robuste” de numire și de revocare a procurorilor de top a făcut mereu parte din recomandările Comisiei la adresa României.

Întreaga situație va fi analizată, se mai spune în document, în următorul raport de monitorizare al Comisiei asupra justiției, pe 13 noiembrie.

Tudorel Toader i-a reproșat procurorului general – între altele – faptul că s-a opus evaluării Codruței Kovesi, ignorarea unor situații de criză și trei presupuse conflicte juridice de natură constituțională cu alte instituții.

Augustin Lazăr a anunțat că va răspunde acuzațiilor în următoarele zile.