Acasă Actualitate Interna Tudorel Toader propune revocarea procurorului general, Augustin Lazăr

Tudorel Toader propune revocarea procurorului general, Augustin Lazăr

16
0
DISTRIBUIȚI

Criticile din raportul de evaluare întocmit de Ministerul Justiției sunt în număr de 20.

Tudorel Toader i-a reproșat procurorului general, între altele, faptul că a susținut “vehement” lipsa unui temei legal pentru evaluarea procurorului-șef de la DNA: “A avansat ideea unui conflict între procurori și ministru pentru a încerca să împiedice evaluarea procurorului-șef al DNA. Procurorul General nu a dispus nici o măsură de verificare a celor apărute în spațiul public“.

Potrivit raportului, Augustin Lazăr ar fi ignorat situațiile de criză: “S-a vorbit că multe cauze sunt soluționate după împlinirea termenului de prescripție. Aceste fapte sunt extrem de grave“.

Potrivit ministrului justiției, procurorul general ar fi generat trei conflicte juridice de natură constituțională cu alte instituții ale statului.

În sarcina lui Augustin Lazăr au mai fost reținute “discursuri publice cu caracter politic, acuzații fără precedent la adresa autorităților statului, ale puterii legislative și executive”.

Tudorel Toader a observat că procurorul general s-a referit la “niște inculpați de rang înalt” și a adăugat că ar exista legislații penale din Europa care “sancționează inclusiv penal fapta de a-i spune cuiva că a fost condamnat cîndva”.

De asemenea, se mai spune în raportul Ministerului Justiției, Augustin Lazăr ar fi nesocotit în anumite cazuri prezumția de nevinovăție și ar fi contestat decizii ale Curții Constituționale.

Astfel de acte sunt de netolerat într-un stat de drept, a spus Ministrul Justiției, potrivit căruia nu se mai poate susține menținerea lui Augustin Lazăr în funcție: “A deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituțional”.

Concluzia ministrului Toader a fost că este nevoie să se revină la “normalitate” și la aplicarea legii în baza principiului loialității instituționale.