Acasă Actualitate Interna 2018 – Anul Centenarului. Ce rămâne după?

2018 – Anul Centenarului. Ce rămâne după?

82
0
DISTRIBUIȚI

de Liliana Nicolae

Ultimul Barometru Cultural arăta la începutul anului că aproape jumătate dintre români nu sunt interesați de Centenarul Marii Uniri și nu știu la ce se referă acesta.

La întrebarea ”la ce vă gândiţi când auziţi sintagma Centenarul Marii Uniri”, 47% au răspuns …“nu ştiu”.

Cu alte cuvinte, un interes scăzut față de un eveniment care și-a pus amprenta în anul 2018 cam pe toate activitățile culturale sau mai puțin culturale care au avut loc si pentru care s-au cheltuit peste 150 de milioane de lei. Adică peste 30 de milioane de euro.

30 de milioane de euro pentru festivaluri, conferinte, expozitii, concursuri, statui
… ba chiar pentru niște drumuri comunale si parcări.

Însă, nici pentru politicieni nu a fost prea clar ce e Centenarul și ce ar fi trebuit să se întâmple anul acesta.

Dar niciunul nu a scăpat ocazia să vorbească despre Centenarul Marii Uniri, sau să se folosească de el.

De exemplu, fostul ministru al culturii, George Ivașcu, declara cu inocență: „M-am frământat și eu căutând răspunsul la întrebarea: ce este Centenarul? Cu toată sinceritatea, mărturisesc, dat fiind că este prima dată când ne confruntăm cu o asemenea sarcină, am constatat că nimeni nu știe exact. Pentru unii, ar trebui să fie un mare revelion, cu muzică populară, mâncare și licori alese … ”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader , a făcut apel la Centenar pentru a susține amnistia și grațierea: „Suntem în anul Centenar, iar legiuitorul poate fi generos din această perspectivă. Există de anul trecut un proiect de lege în Parlament privind amnistia și grațierea. Este vorba de o voință politică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență constituțională să o promoveze.”

Prim-ministrul Viorica Dancilă a vorbit despre proiectele culturale dedicate Marii Uniri, Comisarul european, Corina Cretu, a îndrăznit să viseze că în anul Centenar ar fi trebuit măcar să înceapă Autostrada care leagă Moldova de Transilvania, măcar cu studiul de fezabilitate care va fi plătit de Comisia Europeană, în timp ce presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre „unitate”, despre „o Românie mai bună”.

În realitate, Centenarul a însemnat bani împărțiți în toată țara pentru peste 2.500 de evenimente care au avut loc din Capitală și marile orașe până în sate unde, în mod obișnuit, nu se întâmplă mai nimic.

Iar unele dintre aceste evenimente nu au avut nici o legătură cu Centenarul.

De exemplu, undeva lângă Baia Mare, s-a organizat un festival al baloanelor cu aer cald și 100 de baloane au fost ridicate la cer. La Cezieni, în Olt, a fost un Festival al Iei. Adică s-a cântat și s-a dansat.

Aceste două evenimente, ”de anvergură” cum le-au numit organizatorii, au costat bugetul statului aproape 900.000 de lei, fiind, de fapt, cele mai scumpe acțiuni organizate cu ocazia Centenarului.

În realitate, Festivalul Baloanelor cu aer cald se află la a cincea ediție, iar cel ai iei, de la Cezieni, la a 34-a ediție. Deci, s-ar fi organizat oricum.

Dar anul acesta li s-a pus eticheta Centenarului și au primit bani de la buget.
De fapt, pe același principiu, eticheta Centenarului s-a pus pe aproape orice.

Până și un festival din Capitală al Animalelor de companie a fost dedicat Marii Uniri, iar proprietarii de animale erau sfătuiți să petreacă cu acestea …fix 100 de minute !

În multe județe s-au organizat reconstituiri ale unor bătălii sau momente care au avut legătura cu Marea Unire. Unele – amatoristice, chiar penibile prin festivismul exagerat.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2018/12/25nov-Lumea-EFM-partea-2-A.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2018/12/25NOV-lUMEA-efm-partea-2-B.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Centenar 100 este marca inregistrata la OSIM, la fel si logoul Centenarului – numit HORA.

Logoul a fost construit pornind de la două cercuri reunite de simbolul infinitului. Cercurile cresc și se dezvoltă iar Hora infinită obținută este un simbol viu, sugerând continuitate împreună, rezistență și creștere – a spus Ministerul Culturii, atunci când a ales logoul.

Centenarul are și un documentar iar Televiziunea națională a primit 4 milioane de lei pentru realizarea unui serial Istoric.

Documentarul se cheamă: ce am facut in ultimii 100 de ani?

Un lucru remarcabil, însă, de Centenar: a fost reabilitată, în sfârșit, pentru prima dată în 90 de ani de când a fost inaugurată …Crucea Eroilor de pe Caraiman.

Acum 90 de ani, construirea Crucii de pe Caraiman a durat doi ani, iar materialele s-au transportat cu căruțele. Monumentul are 28 de metri înălțime.
Comuniștii au vrut să taie brațele crucii și să pună celebra stea roșie în vârful Monumentului. Din fericire, nu s-a întâmplat niciunul dintre aceste lucruri. Dar, monumental a fost abandonat. La vremea construirii sale, era cea mai înaltă structură metalică din Europa, situată la peste 2000 de metri altitudine.

Un record sau poate chiar mai multe este pe cale să atingă și Catedrala Mântuirii Neamului, la care s-a lucrat din greu, astfel încât să se facă sfințirea ei în preajma zilei de 1 Decembrie, iar evenimentul să fie închinat Centenarului.

Așa că și sfințirea Catedralei care a costat până acum aproximativ 110 milioane de euro este pusă pe lista lucurilor făcute în an de Centenar.

Ce s-a mai întâmplat în anul Centenarului? Ministerul de interne a căutat și a găsit 250 de români care s-au născut în 1918. I-a vizitat, le-a dat diplome, torturi, cadouri. Așadar, români cu o viață cât un centenar. Doamna Petre Constanța este unul dintre ei.

Dincolo de festivism, de simpozioane și statui, mulți și-ar fi dorit ca după acest moment istoric important să rămână ceva în urmă. Un spital, o școală sau o autostradă. Poate, la Centenarul următor!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Similare