Acasă Actualitate Interna 200 de ani de la înființarea Universității Politehnica, cea mai mare școală...

200 de ani de la înființarea Universității Politehnica, cea mai mare școală de ingineri din România

76
0
DISTRIBUIȚI

Generația cu numărul 200 deschide luni anul universitar la Politehnica din București.

Este vorba de 30.000 de studenți care vor învăța anul acesta la cea mai mare instituţie de învăţământ superior cu profil tehnic din ţară.

Universitatea Politehnica din Bucureşti a fost ierarhizată, în vara acestui an, în top 500 cele mai bune universităţi din lume în clasamentul Academic Ranking of World Universities/ARWU, cunoscut şi ca ierarhizarea Shanghai.

Anul trecut, UPB ocupa locul 22 la nivelul universităţilor Europei de Sud-Est, ierarhizarea fiind realizată de către SC Imago Institutions Rankings.

În prezent, prin cele 15 facultăţi ale sale, Politehnica din Bucureşti şcolarizează un număr de peste 30.000 de studenţi, dintre care 6.000 păşesc în acest an pentru prima oară pe treptele universităţii, 22 dintre aceştia fiind olimpici naţionali şi internaţionali în perioada studiilor liceale.

La 1 octombrie 1864, prin ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost înființată Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură, care la 30 octombrie 1867 devine Școala de Poduri, Șosele și Mine cu durata studiilor de 5 ani.

Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capătă o nouă structură sub denumirea de Școala Națională de Poduri și Șosele, iar la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnica din București, având patru secții: Construcții, Electromecanică, Mine și Metalurgie, Chimie Industrială.

Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în Politehnica din București.

La data de 3 august 1948 Politehnica s-a transformat în Institutul Politehnic din București, care cuprindea inițial 4 facultăți (Mecanică, Electrotehnică, Chimie Industrială și Textile) și în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăților actuale.

O parte dintre secțiile fostei Politehnici au fost transformate în institute de învățământ diferite.

În baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea Politehnica din București.